Föreläsning som gjorde mig mer medveten

På höstlovet så hade min arbetsplats ordnat så vi hade en föreläsningsdag, det har pågått i ett antal år nu i Huddinge kommun. Varje år brukar jag hitta fantastiska och mindre roliga föreläsningar och så blev det även i år.

Jag var på en ganska usel föreläsning som var riktad främst mot lärare och handlade om källkritik och studieteknik, klart felval av mig, samtidigt en ganska slarvigt genomförd föreläsning som jag inte tänker tala mer om här.

Den första jag gick på var däremot mycket bra. Den handlade om näthat som våra barn och ungdomar utsätts för, om vidriga människor som sysslar med grooming och utnyttjar barn.
Sofia Rapp Johansson heter föreläsaren som jobbar med projektet: säkra varje unge, hon var grymt bra!
Hon lyfte fram att vi måste normalisera frågorna till våra barn, att det till exempel skall vara lika självklart att fråga vem/vilka barnen har chattat med, vilka sidor de har varit på, som vilken skolmat som serverades eller vilka kompisar det lekt med.

Vi behöver vara väldigt öppna och uppdaterade på vilka sidor barn och ungdomar hänger på, inga sidor är säkra för vidriga människor som försöker pressa barn på både det ena och det andra. Oftast så lockas barn till att få ”Vip”-status på spelsidan, dvs att man betalar för att karaktären/figuren i aktuella spelet får fördelar mot en nakenbild i utbyte. När väl barnet delat med sig av en bild så startar en vidrig utpressning där man säger att om du inte gör mer så kommer bilderna publiceras på nätet, skickas till föräldrar eller/och kompisar.
Sofia berättade bland annat om en 13-årig tjej berättade att hon fick uppmaningen att gå på toa i skolan och spela in en sexvideo, annars skulle personen i fråga förstöra hennes liv, tack och lov så anmälde hon istället för att ställa upp. Personen kunde gripas och straffades med dagsböter?!
Straffen är otroligt låga och inte speciellt avskräckande, personligen ser jag en offentlig uthängning och kastrering som ett rättvist straff.

Sofia lärde mig dessutom en massa om min egen vistelse på nätet. Visste alla ni att när du installerar snapchat, fejsbook, Instagram och liknande appar/sidor så ger du samtidigt dessa aktörer tillgång till ALLT på din mobil? De har tillgång till Alla dina bilder, alla dina sms och även din kamera.
Rent krasst så kan någon glo på dig när du sitter på skithuset och ”gräddar” samtidigt som du surfar. Det visste INTE jag. Nu fattar jag varför det alltid kommer upp reklam om fiskeutrustning i samband med min årliga Ålandsresa, hyrbilsreklam i samband med utlandsresor osv. Nej jag visste inte att det var så det funkade, jag fick en riktigt obehaglig känsla av att storebror ser dig, och då är det den kommersiella brodern och inte staten som övervakar.
Jag har en gammal Sony musik-mobil som jag funderar på att sparka igång, då behöver jag inte förfasas över all övervakning.
Men då kommer jag i och för sig inte kunna betala parkering, fixa bankärenden och kommunicera med 90% av mina vänner.

Fejsbook har jag som sagt tagit bort från mobilen, nu får vi se hur det blir med Instagram, Snapchat osv. Jag får fundera.
Svårt att vara modern, hänga med och samtidigt inte vara övervakad. Jag har i alla fall klistrat över kameran i min mobilskärm och tack och lov har vi inte en kamera i vår tv-apparat.

Tänk dig för, storebror ser dig!

Längesedan.

När jag skrev här sist så hade jag ett barn, nu har jag två!
Oscar har kommit till världen.

Många saker har hänt och det känns som tiden inte räcker till.
Att vara tvåbarnsfarsa är otroligt mycket mer krävande än jag kunde ana, ändå är det fantastiskt!

Jag hoppas kunna skriva lite mer då jag känner att jag behöver skriva av mig. Samtidigt är det svårt att börja om, att hitta rätt spår. Tro mig, jag har väldigt mycket som jag behöver kasta ur mig, glädje och ilska, frustration och uppgivenhet. Allt blandat till en brunaktig sörja.

Det jag önskar mig mest av allt just nu är tid, tid är en sanslös bristvara.

Jag återkommer, vi hörs!

Man vet att man börjar bli gammal när myndigheterna…..

Försöker ta ifrån mig bokstäver. Mina bokstäver på körkortet är många, nu vill staten ta dem eller tvinga mig att betala och gå till doktorn för att behålla dem!? Jag fyller 45 bast och är redan utdömd?! Läkarundersökning, hälsointyg och 315 kr skall in till transportstyrelsen innan den november annars ryker bokstäverna C och CE.

Inte för att jag tror att jag kommer sätta mig bakom ratten på ett 24 meters ekipage igen men man vet aldrig. Jag skulle kunna tänka mig att köra natt en helg i månaden för att dryga ut kassan och hålla mig uppdaterad. Då skall det vara spetsbyte och inget tjafs.
Eftersom de jobben inte verkar finnas längre så får jag nog bara drömma mig bort när längtan efter tradarkörning blir för svår. Inget stort problem men det finns lite känslor kvar, speciellt när man är ute och kör och möter en fin långtradare kvällstid på landsväg/motorväg.

De är mäktiga och härliga att köra!

18 hjul är fler än 2

Luftrören igen

Grabben är sjuk igen, han har trassel med luftrören igen. Förmodligen har han fått förkylningsastma som han så otacksamt ärft från sin far. Känns ganska jobbigt just nu, var inne på akuten en sväng i måndags. Var tvungen att kolla att han fick tillräckligt med syre trots alla hostattacker. Han fick panik och jag kände igen mina egna astmabesvär från tidigare och vågade inte chansa.

Grannen körde in oss till SöS, de kollade syresättning och lyssnade på rören. Det visade sig vara lugnt och vi kunde åka hem igen. Inget får mig att må så dåligt som när min son är sjuk, att han dessutom nu har fått astma känns inte alls kul.

Förhoppningsvis så växer det bort, bara att hålla tummarna.

Rädda Hovet

Ännu en gång har svagsinta personer kommit på en ide som gör mig vansinnig! Hovet skall rivas?! Det skall tydligen rusta upp Globen till något 2.0 skrytbygge och samtidigt riva Sveriges mest anrika hockeytempel, Hovet, Isstadion.

I dagens läge mår Stockholms-hockeyn generellt riktigt dåligt. Bristen på isytor är extremt stor. Vi blev lurade på isyta när Globen byggdes 1989, Annexet som skulle ersätta den lilla ishallen utanför Hovet(Isstadion) fick användas i ett eller ett par år innan den låstes igen och blev otillgänglig för allmänheten och idrottsföreningarna. Den fasades helt enkelt ut för att den privata sektorn skulle kunna tjäna ännu mer pengar utan att ta ansvar.

Ett antal år senare i samband med skadegörelse/kopparstöld så stängde man ner den konstfrusna och väl fungerande isytan i Hagsätra. Man stängde ner den istället för att återställa/reparera för att man sparade pengar. Dessutom låg den ju i ett socialt utsatt område och där vill man generellt inte lägga några pengar, det finns ingen mening med det. I modern tid har Stockholm stad inte skapat någon ny isyta men tagit bort 2 fungerande rinkar.

Nu vill man alltså riva Stockholmarnas största hockeytempel och bygga en träningshall i ”attraktivt” närområde, vem tror på riktigt att det kommer ske? Att Riva Hovet och lyxrenovera Globen kommer ALDRIG att gynna Stockolms-hockeyn, däremot kommer diverse pampar och profitörer från den privata sektorn bli ännu fetare, politikerna skiter i allmänheten och springer den privata sektorns ärenden utan att ifrågasättas, politikerföraktet byggs på ännu mer.

När ska vi Stockholmare säga ifrån? När är det nog? I detta fall så önskar jag att supportrar till Hammarby, AIK och Djurgården protesterar gemensamt, Hovet är den mest klassiska hockeyarenan i hela Sverige, K-märk arenan och släng ut profitörer, ge plats för allmänheten!
#RäddaHovet

F som i fredag och som i fiskbullar?!

Alltså kom igen!? Ni har kanske läst min morgonblogg men jag måste skriva igen.
Det luktar fisk i hela skolan, inte fisk på ett gott sätt. Jag klagar nästan aldrig på skolmaten och jag smakar på det mesta, det är dagens sanning.
Vi har dessutom väldigt, väldigt bra mat men ibland, ytterst sällan så funkar inte maten för mig. Doften från fiskbullarna får mig att vilja lämna skolan. Fiskbullarna levereras i stora 20 liters plåtburkar, jag såg burkarna i morse och direkt började problemlösningstankarna snurra i 180km.
Min elev äter specialmat, han matvägrar väldigt ofta. Ibland så brukar jag äta det han äter men det funkar inte idag, han vill nämligen inte ha någonting, jädrans otur!

Hade det inte varit för att jag tänkte köpa snabbmat till middag så hade lunchen avnjutits på någon av lunchsyltorna i Huddinge. Jag äter av princip inte junk-food 2 ggr samma dag.

En fredagslunch för mig är tex: slotts-stek, potatisgratäng, korv i ugn, nästan vad som helst men INTE fiskbullar!
Konsistensen, lukten och färgen gör att jag mår illa. Jag skulle inte äta en tallrik fiskbullar för 10.000 kr.

Nu låter jag gnälligare än mina femteklassare, förlåt. En sak vet jag dock, idag kommer det vara lugnt i matsalen, eleverna kommer inte vara där. Många elever kommer vara hungriga i eftermiddag, så är det bara.

Skönt att jag jobbar till 17:30……

F som i frukost, grötfrukost.

Det är fredag, veckans näst bästa dag, jag är trött som en jagad gnu (sprungit på kollektivtrafiks-savannen). Ja jag åkte med SL idag, min halsont vägrar släppa och det i kombo med svår pollenallergi gjorde att SL var det enda alternativet. Bilen var ute på landet med fru och barn.

Jag började med att ta rygg på en granne som plötsligt började springa, grannen visste tydligen när bussarna gick. Bussen hade uppenbarligen stått en stund under bron för den syntes inte och både jag och grannen slutade springa, då visade bussen sig. F_n sa jag, vi hade ju hunnit om vi sprungit hela vägen, hon nickade instämmande. Bussarna har alltså börjat gömma sig för sina resenärer.

Nåväl , jag hade på 1 minuts tid fyllt mina lungor med så mycket pollen jag kunde, bera. (Bera= inte bra, för er som inte är insatta)
Nu var det bara att vänta på nästa buss, jag började mecka med mina mediciner och grannen flyttade undan ett par steg. Jag körde ögondroppar, piller och nässpray, hon uppfattade det nog som clear-Eyes, ecstasy och flytande kokain för hon kollade rätt konstigt på mig.

När väl bussen jag lyckats komma på anländer till Älvsjö och jag kliver av så ser jag i trappan att mitt tåg kommer om 4 minuter, skönt jag slipper springa.
När jag kommer upp för rulltrappan har tydligen 4 minuter gått för i ögonvrån ser jag tåget, f_n skriker jag, eftersom jag har Petters senaste platta dånande i lurarna och börjar springa igen!
Jag lyckas kasta mig igenom spärrarna, nedför trapporna och in genom dörrarna på pendeln precis innan de stängs, YES ropar jag, folk stirrar och jag flåsar! Jag plockar upp astmasprayen och duschar hela halsen full med mer kemikalier.

Nu vet jag att jag vunnit för bussen i Huddinge C kommer jag att hinna med och då får jag tid att äta skolans grötfrukost, den är riktigt bra. Däremot så inser jag att jag kunde cyklat hemifrån 20 minuter senare och trampat i väldigt lugn takt och ändå varit 20 minuter snabbare på jobbet. Tanken var dessutom att jag skulle vila, men 2 maxlöpningar och en massa stress anser jag inte är vila.
Nästa gång jag tänker i samma banor går jag ner i källaren och cyklar lite saktare till jobbet, tror ärligt att det är bättre för alla.

Man kan vara beroende av många saker men inte av knark, jag hatar knark, jag är beroende av cykling. Ha en trevlig fredag!

Satte mitt gnäll i vrångstrupen

Gnällde som fasiken i förra bloggen. Det skall man inte göra, för det finns alltid någon/några/många som har det värre!
Fick ett samtal igår från min kära kusin, hon ringde för att kolla läget och för att berätta vad som hänt. Min kusin är som en syster för mig. Hon frågade mig om jag läst om branden på Söder i helgen? Givetvis hade jag koll på den, då slog det mig. Jag hade inte riktigt kunnat placera branden på tv-bilderna men visst var det så. Min kusins företag ligger i bottenvåningen på det nu släckta/förstörda huset.

Jösses, allt släckvatten, 7 timmars brandslangsvatten har runnit ner i deras lokaler, sminkstudio och sminkaffär. Platsen är avspärrad som brottsplats och min kusin har just nu en grupp elever som går på utbildning där, eller gick. Nu letar de desperat efter vettiga lokaler innanför tullarna för att kunna fortsätta bedriva deras verksamhet.

Jag får en klump i magen när jag tänker på dem, allt slit och all tid som de lagt ner på deras skola/företag. Allt är fullkomligt bortspolat, givetvis finns det försäkringar osv, min kusin är mycket noggrann och en duktig affärskvinna men det hjälper inte när olyckan är framme.

Jag har kollat vår brandvarnare hemma och kommer köpa en brandsläckare som jag hänger upp i hallen, en brandfilt kan det också bli. Vi bor en halv trappa upp så det gäller bara att vakna i tid om olyckan är framme, bränder är hemska.

Man vet aldrig vad som händer i morgon, ta vara på vardagen!

Kika gärna in på deras hemsida om du gillar smink eller bara är nyfiken!

www.Mariart.se

Tunga dagar, men det ordnar sig.

På lördag skulle jag sprungit ett lopp i Oslo, 18 km terräng. Det hade varit ett välkommet avbrott i verkligheten men det sket sig. En rad olika anledningar har dessutom gjort mig stressad, stressad och lite less.

Jag har en trasig motorcykel som jag måste fixa, igår kväll letade jag efter kvittot då jag behöver köpa exakt samma sak som förra året. Jag renoverade bara det ena gaffelbenet och då pajade det andra efter några veckor, korkat av mig att inte serva båda men man lär så länge man lever. Hittade inte kvittot, fortsätter leta ikväll.

På torsdag hade jag tänkt köra hem hojen från landet, att äntligen få börja men det sket sig ganska kraftigt. Det är nämligen så att på måndag ska de bila upp golvet i hela vår förenings källare och byta den stora avloppledningen. Det är väl inte mitt problem men de måste komma in i vårt källarkontor och det är verkligen mitt PROBLEM! Jag måste flytta ut delar av det, dessutom kommer vi INTE komma in i källaren på minst 1 månad så alla sommarprylar måste ut nu. Vi använder källarkontoret nästan som ett extrarum och paniken är nära.

På fredag åker jag till Österbybruk med Petter för att träffa farfar och Irene, på onsdag spelar Hammarby hemma mot Malmö, gissa vad jag gör på torsdag? Sjukt otaggad men på måndag morgon börjar de bila och riva, då vill jag ha säkrat våra prylar. De ska plasta in allting och kommer förmodligen grisa ner något djävulskt, vi kommer inte få spångar och skyddsluckor så man kan smyga ner på kvällen, allt för att det skall gå så fort som möjligt och kosta så lite som möjligt.

Just nu skulle jag bara vilja resa bort, långt bort. Ont i halsen har jag också.

Som ni alla vet så hjälper det inte att gnälla men ibland är det skönt att få vräka ur sig, nu är det gjort och jag fortsätter framåt. Vi hörs!

Passerkort

Huddinge kommun har nu bestämt att gå från passerdroppe till ”låtsaslegg”, ni vet ett sådant där kort som företag gör men som inte gäller som ID. Jag var iväg och fixade mitt igår, smidigt och snabbt fick jag mitt nya personalkort. Jag bad i samma veva om en kortläsare så jag kan logga in på min dator när chipet blir aktiverat. De var slut.

Tydligen har alla bett om en personlig, tex så har en förskola med 3 datorer plockat ut 12 kortläsare……
På min skola vet jag 1 som har kortläsare. Vi är ca 90 anställda. Jag undrar hur många miljoner denna förändring kostar, hur mycket alla kortläsare kommer kosta och i slutändan undrar jag om kommunen kommer tjäna på detta. Eller kan det vara så att de enda vinnarna på denna förändring är säljarna av det nya systemet? Nej så illa kan det väl inte vara….?

Droppen jag öppnar med loggas så alla vet att det är jag som passerat, den gör precis samma sak som kortet. Datorerna på skolan är för gamla för att klara av ett passerkort (därav jakt på kortläsare), där använder alla medarbetare personliga inloggningar vilket fungerar på precis samma sätt.

Alla dörrars passerfunktioner skall dessutom bytas ut, eftersom de bara fungerar på droppar. Det är ganska många kommunala dörrar i Huddinge kommun. Samtidigt så ser det ut som vår skolas budget blir snålare nästa år, undrar om det beror på alla nya passerkort, kortläsare och andra moderna investeringar.

Jag föredrar passerdroppe, personlig inloggning och mer pengar till skolan, men jag är väl omodern.

Man måste inte förnya fungerande system, jag har under mina 4 år på skolan inte hört någon ens diskutera dessa frågor. Skolbyggnaden är 15 år och fungerar utmärkt, sluta lyxrenovera och omorganisera fungerande enheter.

Någon har gjort en bra affär, jag tror inte det är kommunen.

Page 1 of 2712345»1020...Last »